Hyaluronzuur is een werkstof wat veel gebruikt wordt in verzorgingsproducten. Maar wat doet het nou precies voor de huid?

Hyaluronzuur is een stofje dat van nature in onze huid voorkomt. De meest bekende werking van hyaluronzuur is vochtbinding. Het kan tot wel 1000 x aan eigen gewicht vocht aan zich binden. Op welk niveau in de huid dat dit gebeurt is afhankelijk van de grootte van het hyaluronmolecuul. Hoe kleiner het molecuul, hoe dieper het in de huid kan zakken. Het is dus een belangrijk ingrediënt voor de vochtarme huid. De hoeveelheid vocht in de huid bepaalt ook hoe goed of slecht werkstoffen door de huid worden opgenomen en worden getransporteerd. Dus hoe beter het vochtgehalte in de huid, hoe makkelijker werkstoffen op de plek van bestemming komen. Wist je dat we het vochtgehalte van de bovenste huidlaag in de salon kunnen meten?

Maar hyaluronzuur heeft nog een andere belangrijke werking. Het zet de fibroblast aan tot productie van collageen en elastine. Als er in de huid een beschadiging is, dan wordt daar een grote hoeveelheid hyaluronzuur naar toe gestuurd. De fibroblast weet daardoor dat hij wat harder moet gaan werken om de boel te repareren. Met het toevoegen van hyaluronzuur in onze verzorging houden we de huid dus eigenlijk een beetje voor de gek waardoor de collageenaanmaak gestimuleerd wordt. Hierdoor draagt hyaluronzuur dus een belangrijk steentje bij aan de vertraging van huidveroudering.

Vroeger werd hyaloronzuur uit de kam van de haan gehaald. Gelukkig mag dit niet meer. Tegenwoordig wordt het in een laboratorium nagemaakt of uit natuurlijke stoffen gewonnen. Bij Éminence wordt bijvoorbeeld botanisch hyaluronzuur van heemstplantenextract gebruikt.

Al met al is hyaluronzuur een must voor je dagelijkste verzorging.