Waarom onze voeding in de winter anders hoort te zijn dan in de zomer.

Tegenwoordig kunnen we het hele jaar door alles eten waar we zin in hebben. Sla in de winter staat bij veel mensen wel in hun wekelijks menu. Vroeger aten we veel meer wat de tijd van het jaar en het land ons gaf. En dat was niet zonder reden.

In de winter gaan we wat meer naar binnen toe, we zoeken de warmte op. We passen onze kleding aan op de koudere temperaturen en zetten de verarming een paar graden hoger. Maar ook onze lichaamsthermostaat moet wat opgeschroefd worden. Dit kun je doen door middel van voeding.

In deze tijd van het jaar eten we van oorsprong gerechten met kaneel, kruidnagel, steranijs, peperkorrels en gember. Wildgerechten eten we hierdoor in deze tijd ook om dezelfde reden. Vlees van dieren die snel bewegen zijn warmer dan dieren die traag bewegen. Ik vind het zelf bijvoorbeeld heerlijk om de dag te starten met een kerrie of mosterdsoep als ontbijt.

Voedingsstoffen die verwarmend of zelfs verhittend werken, zijn onder andere granaatappel, jeneverbes, pompoen, venkelzaad, kardemom, geitenkaar, lam, kaneel, knoflook en spruitjes.

Er zijn wel een paar uitzonderingen, dat het dus minder verstandig is om verwarmend te eten. Als je bijvoorbeeld last hebt van ontstekingen, wat voor teveel warmte staat, dan zal je juist koeler moeten eten, om de hitte uit het lijf te krijgen.

Vanuit de 5 elementenleer, die afkomstig is uit de Chinese geneeskunde kunnen er dan ook nog onderverdelingen gemaakt worden naar welke voeding voor welke organen het beste is. Daarover zal ik in een andere blog meer vertellen.

Een heerlijke soep met veel verwarmende elementen er in, is de Ramen noodle bowl van Miljuschka

aantal personen: 4 voorbereidingstijd: 1 UUR bereidingstijd: 30 MINUTEN totale tijd: 1 UUR 30 MINUTEN

INGREDIËNTEN

Marinade voor de kip

2 el mirin
1 el donkere sojasaus
1 el lichte soja
¼ tl cayenne
2 teentjes knoflook fijngesneden
4 stukken kipdijfilet
Kipglazuur
2 tl bruine suiker
2 el donkere sojasaus
Ramen
1 liter goede kippenbouillon
4 bosuitjes in ringetjes
3 teentjes knoflook in plakken
5 cm stuk gember in plakken
2 rode chili pepers zaadlijsten verwijderd
60 ml lichte sojasaus
60 ml mirin
200 gr enoki
200 gr shiitake
300 gr noedels naar keus
Toppings
Lenteuitjes fijn gesneden
Tauge
Chili olie
Sesamzaadjes
1 bok choy
1 teentjes knoflook gehakt
Sesamolie
Tofu kort geroosterd met sesamolie
4 eieren gekookt, gepeld en in sojasaus gemarineerd

INSTRUCTIES
1. Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kom. Doe de kipdij hierbij en mix het even goed door, zodat alle kip bedekt is. Laat minimaal een uur marineren.
2. Verwarm de oven voor op 200˚C.
3. Leg de stukken kip op bakpapier en zet in de oven. Laat 15 minuten roosteren
4. Ondertussen bereid je de glaze voor de kip door de suiker te mengen met de soja.
5. Na 15 minuten lepel je de glazuur over de kip heen en laat nog eens 15 minuten bakken. Haal uit de oven en laat afkoelen.
6. Neem een grote soeppan en doe hier de bouillon, gember, knoflook, lente ui, rode peper, soja en mirin in.
7. Breng aan de kook en dek af met een deksel. Laat 25 minuten rustig pruttelen. Proef en voeg meer soja toe indien nodig.
8. Ondertussen kook je de noedels in water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook ze 1 minuut korter dan aangegeven omdat ze nog door blijven koken in de hete bouillon.
9. Giet af en verdeel de noedels over 4 kommen.
10. Haal de gember, knoflook, chili en de lente-ui uit de bouillon (of haal door een zeef) Doe de bouillon terug in de pan en voeg de paddestoelen toe. Kook voor ongeveer 5 minuten of tot ze zacht zijn.
11. Roerbak de groente voor de topping met de knoflook en de sesamolie.
12. Verdeel de hete bouillon over de vier kommen. Top met de groentes, de kip, de eieren, lente ui, tauge, tofu, paddenstoelen en wat je maar lekker vindt.

Eet smakelijk!